vineri, 10 ianuarie 2014

Tarta cu dovleac


ingrediente:
250 g margarina (sau unt),
250-300 g faina + pentru intins,
80 ml apa,
o lingurita zeama de lamaie,
3 linguri zahar,
jumatate fiola vanilie,
o lingurita praf de copt,
un praf de sare,
umplutura;
700 gr dovleac pentru placinta ras,
300 gr zahar,
100 gr margarina(unt),
2-3 lg pesmet alb fin,
100 gr nuca prajita,
un praf de scortisoara,
o esenta vanilie la fiola,
pentru uns
un ou,
sau
2 lg miere de albine incalzita(pentru cei ce o fac de post).
 
Umplutura:
Dovleacul curatat de coaja se rade prin razatoarea de mere apoi se caleste intr-o cratita in care am pus 100 gr margarina9unt) si 300 gr zahar.Cand s-a inmuiat bine se da deoparte si se adauga pesmetul incorporandu-l.Dupa ce s-a racit se aromatizeaza cu esenta de vanilie , praf de scortisoara si se incorporeaza nuca prajita si taiata in bucati mici..
Aluatul:
Mai intai taiem cuburi margarina(unt) (cu cat sunt mai mici, cu atat se vor amesteca mai usor cu faina).
Amestecam faina, praful de copt , sarea, zaharul si margarina pana cand nu mai sunt bucati de margarina si aluatul arata sfaramicios.Adaugam apa, zeama de lamaie si vanilie si framantam pana se omogenizeaza bine. Completam cu faina pana cand aluatul se leaga si se dezlipeste de pe maini.Se lasa la rece pentru 20 min dupa care se intinde in foaie si se impatureste in 3.Iar se intinde si iar se impatureste in 3 …aceasta poeratiune facandu-se de 4 ori.Se mai da la rece pentru 20 min.
Aluatul astfel obtinut se intinde 3/4 din el intr-o foaie groasa de 7-8 mm si se aseaz intr-o forma de tort detasabila cu diametrul de 22cm .Aluatul trebuie sa atarne peste marginile formei.Se aseaza umplutura de dovleac dupa care se indeparteaza surlpusul de aluat taind cu un cutit de jur imprejur exact de unde se termina umplutura.
Aluatul ramas se intinde in foaie la fel de groasa si se taie fasii cu ajutorul unei rozete zimtate .
Se aseaza fasiile de aluat formand un model frumos.
Se unge cu ou batut sau cu miere de albine daca vreti sa fie de post si se coace la foc potrivit pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se indeparteaza inelul formei si se aseaza pe platou.
Culoarea umpluturii ramane de un portocaliu intens daca in umplutura NU adaugati scortisoara praf.Puteti totusi aromatiza umplutura cu scortisoara baton in momentul cand caliti dovleacul …dupa care o scoateti.
 




3 comentarii: